Duh -> Jadikovanje

Duh je pokretljivost, prihvatanje znanja i mudrosti. Mirovanje znači nerazvijanje. Duh je kretnja, ideja je cilj. Uspon je određen duhom. Duh je nivo duševnog mira i suma stečenih mudrosti duše. Produhovljena osoba ima unutrašnji osjećaj časti koji ne mora pokazivati vani. Osjećaj časti (dostojanstva) ne nastaje kroz priznanje drugih, već zbog vlastitog priznanja. Kod onih koji opraštaju, raste dostojanstvo i produhovljenost.
Duh (energetski muški - Yang)
Simbolički je otac; skelet, glava, um, snaga, razum,  blagostanje i uspjeh.
Duša (energetski ženska - Yin)                       je majka; mekani dijelovi, vrat, emocije, nježnost, istančan osjećaj,
iskrena dobrota, pokretljivost (elastičnost), blagost (popustljivost).
Duh je supstanca iz ljubavi. Bez ljubavi, duh ne može egzistirati. Duh (um) zakržlja, ako se
koči duhovni razvoj. Samosažaljenje ima za posljedicu uništavanje ljubavne snage, a time ljubavi i duha.
Egoizam (sebičnost) Egoizam je konačno, čvrsto ubjeđenje čovjeka da je neka stvar
takva kakvom je on vidi. Što je veći egoizam kod osobe, to ona više posramljuje i vrijeđa druge, stvarajući smrtonosnu energiju uperenu prema vlastitom biću.
Glaukom / zelena mrena Ne želim, a moram vidjeti loše stvari. Zjenica postaje mutno-plava. Očni pritisak se povećava i ako se opet ne normalizuje, može doći do sljepila. Često je glaukom povezan s glavoboljom. Postoje paralelni i povezani lanci bolesti. Glaukom i glavobolja su u istom ogranku i izraz su povećanja tuge. Ako se čovjek ne isplače ili ne izvrišti, neisplakane suze će se skupljati u tijelu. Pogledaj takođe: Plakati, u sebi. 
Gljivice Prirodni put razgradnje trulog i raspadajućeg. Ako razlog bolesti prepoznamo kao grešku u sebi, tijelo može izlučiti otpad. Ne prepoznamo li i ne akceptiramo vlastite greške, mulj ostaje u tijelu.
Grickanje (potreba da stalno nešto žvačeš) Neprekidno planiranje bez realizacije. Treba početi ostvarivati planove.
Grudi, obolijevanje (rak dojke) Kad žena optužuje partnera da je ne voli, stvara zid od straha. Ne može ni da pruži ni da prihvati ljubav. Plače, psuje i postaje ljuta i ljubomorna na sve. Nastaje oboljenje dojke. Dobroćudni tumor može postati zloćudni. Rak nastaje ako osoba sama postane zla.
Grudni koš Posebno važna pitanja duše stanuju u predjelu grudnog koša.
Ako zaboravimo na potrebe vlastite duše zbog ispunjavanja tuđih želja, dovešćemo do bolesti organa koji se nalaze u  grudnom košu.
Gušterača aktivno producira (daje). Gušterača se “okreće” od slezene prema dvanaestopalačnom cri-
jevu ako se čovjek koji ne očekuje pomoć od svojih roditelja od njih “okrene” (otuđi) i tu pomoć traži kod prijatelja i poznanika. Glava gušterače otiče zbog “neisplakane tuge”. Otok začepljuje otvor prema dvanaestercu tako da probavni fermenti koje gušterača producira ne mogu proticati. Gušterača biva prisiljena “probavljati” i uništavati samu sebe. Pogledaj takođe: Plakati, u sebi.
Gušterača, normalna Glava gušterače se prijateljski naslanja na dvanaestopalačno cri-
jevo, njen kraj leži udobno u ispupčenju slezene. Odnos između gušterače i slezene refl ektira odnos između roditelja i djeteta (u smislu uzimanja i davanja).
Gušterača simbolizira sadašnjost. Gušterača dijeli tijelo horizontalno. Donji dio tijela simbolizira prošlost, a gornja polovina budućnost. Sama gušterača, stoji za sadašnjost. Horizontalna energija je materijalna energija. Gušterača je gornja granica materijalnih vrijednosti i želja. Ako ova energija prodre iznad gušterače, u područje srca (čakra srca), osoba će uništiti svoju budućnost i budućnost svojih potomaka.
Infarkt Strah da smo krivi. Infarkt želi izgraditi želju za životom u čo-
vjeku. Ako se pacijent osjeća loše i vjeruje da nije potreban i da njegovu ljubav niko ne želi, tada hoće da umre, da ne bude teret drugima. Ako se nakon prvog infarkta želja za životom ne probudi, drugi infarkt je smrtonosan. 
Izrasline u nosu kod djeteta Ako ne razumijemo dijete i ne slušamo njegove brige, ako stalno guta suze tuge, nastaju izrasline u nosu.
Jadikovanje nosi energiju tuberkuloze. Što više čovjek jadikuje, to je više duševno mrtav. Stalno jadikovanje stvara osjećaj besmislenosti življenja. Ljudi koji jadikuju ne žele ozdraviti, jer se boje da tada više neće biti voljeni i poštovani.

 

I. B. J. S. Fond

logologologologo