Pomoć -> Život

Pomoć Nezatražena pomoć koju pružimo nekom je često neželjena pomoć. To je lažna dobrodušnost. Kod pomognutog može izazvati depresiju zbog samosažaljenja. Pogledaj takođe: Dobročinstvo (dobrotvor).
Poprečno crijevo Ako nešto sami ne koristimo (situaciju ili neko dobro), a nije nam pravo kad se neko drugi time okoristi, može doći do osjećaja punoće (nadutosti) i do bola u podnožju rebara. To  je mjesto na kojem se koncentrira nesposobnost za donošenje odluka. Ovdje se odvaguje da li se isplati ili ne.
Posramnjenost (postiđenost) -  smrtonosno oružje. Ako sami sebe posramljujemo, to je kao samoubistvo. Ako posramljujemo drugoga, možemo dovesti do njegove smrti. Što smo bliskiji toj osobi, što veći autoritet pretstavljamo za nju (dijete), to su dalekosežnije posljedice posramljivanja.
Požrtvovanost Želimo li samo kroz posao pokazati koliko vrijedimo, gubimo ži-
votnu energiju
. Negativno je kad se vlastite potrebe zapostavljaju. Pogledaj takođe: Savjesnost. Pogledaj i: Odgovornost, pretjerana.
Pretporođajna energija Energetske rezerve koje ne možemo dopuniti nalaze se u slezeni.
Trenutak (moment) začeća igra odlučujuću ulogu. Od toga zavisi količina i snaga pretporođajne energije djeteta. Ovu energiju možemo pozitivno promijeniti ako pokažemo razumijevanje za roditelje i oprostimo. Time se jača i slezena.
Preziranje (drugih) Skrivena i tiha vrsta egoizma, može „šunjajući se“ dovesti do
oboljenja od raka. Onaj ko se osjeća pogođenim i povrijeđenim, prezirom drugog, može takođe da oboli. Sve čemu dozvoliš da te povrijedi, izazvaće smetnju, ili oboljenje.
Prihvatanje (akceptiranje)   
Spremnost na prihvatanje razvija ljude. Svaki čovjek treba prihvatanje. Djelo drugih može prihvatiti (akceptirati) samo onaj ko cijeni sebe i ko je dostojanstven i častan.
Prisila ponižava Prisila uzima umnom čovjeku slobodu i samostalnost. Bijes po-
niženja nosi najsnažniju razaračku energiju koja sve uništava.
Ta lišenost slobode i odsustvo poštovanja, protest protiv prisile, vode, s druge strane, do još većeg pritiska.
Prostata je organ muškosti, očinstva i fi zičke snage. Ako se muškarac
identifi cira preko svojih spolnih organa, onda prostata upija u sebe sve uvrede na račun muškosti i od toga obolijeva.
Prostata - rak Bijes muškarca na vlastitu bespomoćnost, prouzrokovanu kroz porugu žena njegovoj muškosti. Muškarac se ne usuđuje da snažno, muški odgovori.
Prsti (kod pohlepnih ljudi) Povijeni kao kanže prema unutra. Ukazuju na pohlepu, a pone-
kad i na neiskrenost.
Rak U trenutku očajanja započinje proces stvaranja raka. Ognjište
bolesti sadrži sve vrste bijesa: bol, crvenilo, temperaturu, upalu, izlučivanje. Ako pretjerujemo sa ljubaznošću, po svaku cijenu nastojimo zadržati privid nedodirljivosti i gutamo poniženja jer želimo biti iznad situacije, možemo dobiti rak. Prezir je namjerna zloba. Pogledaj takođe: Bijes. Pogledaj i: Bračni par.
 Rak (ćelije raka)  Ako u toku operacije, jedna jedina oboljela ćelija ostane u tijelu, a pacijent nakon operacije počne (ili nastavi) da se sažaljeva, kompletna energija raka se prenosi na tu jednu ćeliju.
 Reuma u zglobovima (kod djece)  Nastaje iz bijesa majke na oca. Djeca se koriste u ratu protiv oca. Time se uništava materijalni život djeteta i njegovo zdravlje. Ako je majka ogorčena i želi da se osveti ocu i ako je tada posebno dobra i ljubazna prema njihovoj djeci, ona će garantovano dobiti reumatsko oboljenje zglobova.
 Ruke / prsti, gubitak osjećaja (kod djeteta)  Ako se dijete grdi i postiđuje zato što nešto dira (rukama). Dijete
primijeti gubitak osjećaja tek kad nešto ispusti (kad mu ispadne iz ruku). Posebno se stidi pred nepoznatim ljudima. Ne primjećuje da svaki put, kad pred mnogo ljudi treba nešto da radi rukama, ruke postanu ”kao tuđe”. Dijete ne bi trebalo grditi pred drugima. (Postiđivati nikada!!!) Može nastati blokada, koja bi se mogla zadržati i do odraslog doba. Pogledaj takođe: Posramljenost (postiđenost).
 Samosavlađivanje
(obuzdavanje)
 je silovanje samog sebe.
Samosavlađivanjem pokušavamo prikriti loše i predstaviti svijetu idealnu sliku. Mi često mijenjamo samosavlađivanje sa uravnoteženosti. Uravnoteženost je ljubav prema sebi i prema drugima.
 Samosažaljenje čini siromašnim  Najvažniji je osjećaj jer, takvi smo kakvim se osjećamo. Kad znamo da smo siromašni, ali se osjećamo bogatim, onda smo zdravi i veseli, i postaćemo bezuvjetno bogati, takođe i obrnuto.
 Slijepo crijevo, upala (Appendizitis)  Upala slijepog crijeva - poniženje u bezizlaznoj situaciji. Ova bolest se masovno javlja kod djece i mladih ljudi. Ne mogu da riješe konflikte između roditelja ili ponižavajuće probleme u školi ili na poslu. Razlog su većinom materijalni konfl ikti.  
 Sluznica, isušivanje (kod žene)  Prenizak osjećaj vlastite vrijednosti gasi u ženi unutrašnji plamen koji treba da privuče muškarce, a njeno tijelo pripremi za seksualni čin. Čak i kada se žena pretstavlja vatrenom i temperamentnom, strast ostaje ugašena i unutarnji sokovi ne mogu biti aktivirani. Suha sluzokoža biva povrijeđena za vrijeme seksa.
 Stvaranje - kreativnost  Ko stvaralački i kreativno djeluje, osjeća se zadovoljan sobom i svijetom. Kreativnost je duhovna realnost, da se stare ideje prilagode novima, kao nova fi zička forma.

 Sunce je svjetlost uma

Mjesec je svjetlost duše

 Kakav nam je odnos prema suncu, takvi smo simbolički i prema
ocu
, njegovom razumu, njegovoj uravnoteženosti, njegovom duševnom stanju.

Kakav nam je odnos prema mjesecu, takvi smo simbolički prema majci, njenom razumu, njenoj uravnoteženosti, njenoj duši.

 Suze - neprestano plakanje                                          Osobama koje svoju tugu nesmetano isplaču, biva lakše oko srca, ali kroz stalni plač tijelo i vid postaju iscrpljeni, a tuga se iznova vraća.
 Tuga  „Mene niko ne vidi - mene niko ne primjećuje - niko me ne treba!” Strah da nećemo biti voljeni. Totalna tuga zbog vlastite nesposobnosti, uništava kompletnu mušku seksualnost. Pogledaj takođe: Spermiji - gubitak pokretljivosti.
 Tvrdokornost (tvrdoglavost) - konstantno stanje  Neprekidna napetost steže vratne pršljenove koji pritišću nervne
završetke. Tok energije je blokiran, slabom pokretljivošću vrata, gubimo pokretljivost cijelog tijela. Kretnje su ograničene. Ko ne može da se riješi napetosti, vremenom dobije krut i ukočen izgled. Vrat postaje kraći i deblji, tijelo teško, a tok misli usporen. Osoba je manje sposobna da prima, nastaju trajne glavobolje. 
 Uljudnost  Nastojanje da napravimo dobar utisak. Što je čovjek časniji,
to mu je teže da se pretvara, a da ipak ostane iskren (i prema samom sebi). Stoga se u njemu sve češće javlja želja da eskivira i probleme ostavi po strani. Neriješeni konfl ikti se, preko djece, vrate na roditelje
. Sljedeća generacija može, već u djetinjstvu, dobiti multiple sklerozu. Pogledaj takođe: Multipla skleroza.
 Uzimati - davati  je izjednačavanje energije između žene i muškarca. Žena daje snagu ljubavi, a uzima fi zičku snagu muškarca. Muškarac daje fi zičku snagu, a dobiva snagu ljubavi, kao ravnoteža prirode. Drugačije ponašanje remeti tu ravnotežu. Pogledaj takođe: Žena i muškarac.                               Ženske bolesti.
 Vaginizam (vaginalni grč)   Ako žena osjeća odvratnost prema seksu, ali je na to prisiljena,
može kroz mržnju prema muškarcu, nastati rak vagine. Kod kćerke može dovesti do grčeva, tako da seks uopšte nije moguć.             
 Ženske bolesti  Ženstvene žene ne boluju od ženskih bolesti (nema bijesa na muškarce).
Život Naš život ne određuje samo sredina, nego više naš odnos prema sredini.
Život je obasjavajuće svjetlo Ponos je zasljepljujuće svjetlo Stid je mrak

Ne zasljepljuje.

Zanesen sam sobom.

Stid do smrti - apsolutna tama - sljepilo duha.

 

I. B. J. S. Fond

logologologologo