IBJS Film projekt: "Samo jedan let Priča Zlatnog leptira"

Could not display the flash because sites/default/files/flash/spot.flv does not appear to exist.

I.B.J.S.Fond i I.B.J.Pictures Vam predstavljaju

Samo jedan let Priča Zlatnog leptira

Pogledajte spot za pjesmu i najavu filma "Samo jedan let Priča Zlatnog leptira"

Ovdje bi se trebao prikazati Flash sadržaj ali ga vaš preglednik ne može prikazati. .

jedinstveno filmsko ostvarenje prema istinitoj priči i istinskoj legendi, kao prvi projekt iz ciklusa Zlatni leptir, priču o Mostaru i mostarskim lastama, pjesmu o "bijeloj dugi od kamena" što briše vrele suze ljudi sa dviju obala.

Slikom svitanja, s lastom na obzoru, počinje film...i stihovima...;

"Cijeli bi život mogao stati u samo jedan uzdah klet,
sve suze svijeta i nade sve u samo jedan lastin let"...."vile mostarske" u ogledalu rijeke...zora u Neretvi...
"Dole na toplom jugu ima jedna rijeka zelena, i Stari most nad vodom, pod nebom bijela duga od kamena.
Tamo gdje sniva zanosna Emina, u mirisnoj bašti đula i behara,
ima jedna ptica što Neretvu ljubi, od svih ljepša lasta od Mostara."

Tople slike s patinom minulog vremena bude čežnju, u središnjem igranom dijelu filma opet živi Emina, a vjetar s Neretve donosi šapat pjesme o besmrtnoj kćeri staroga imama… Reski urlik groma… kiša po obrazu zelene rijeke...i glas u pozadini... "...Kazano je u jednoj drugoj priči  (iz scenarija za film "Most" Ibrahima Jakića), da je puhnuo onomad neki ružan vjetar nad Neretvom. Godine 1993. srušen je Stari most u Mostaru, 2004. sagrađen je opet. Koliko vremena treba duši da zaboravi krik, da zapjeva opet, koliko godina nijemom srcu da sagradi most do otkucaja..."

Crveno sunce na odlasku boji tišinu…i sliku Mosta… zvoni smijeh dječji…novo svitanje…i glas… "...Ovo sunce nad Hercegovinom još jednako prži po bijelom kamenu. Isto žubori vječna rijeka. I opet neka lasta raširi krila u zagrljaj novom proljeću..." ...Laki koraci djevojčice, neke nove Emine, mjesto klepeta starih drvenih nanula...i nova lasta u modrom nebu bez oblaka...

Prije odjavne role koju prati pjesma Samo jedan let u izvedbi Kenana Mačkovića, njena druga verzija rađena kao dio muzike uz film, završni telop:

"1993 - 1995 pao je Stari most i dvadeset i tri mostarske laste. 2005 - 2007 ispričana je priča o Šejli, mom Zlatnom leptiru. Ova je priča njima koji još uvijek lete, i nama koji nikad ne poletjesmo."

U spotu za pjesmu, uz kadrove iz filma, čiji je i sam spot svojevrsna najava, svirači-laste ostavljaju instrumente na kamenu i skaču u dubinu ...kamere "lete" s njima...d

I. B. J. S. Fond

logologologologo